Czy wszystkie ptaki wylatują na zimę?

Zimorodek to niezwykle uroczy ptak, który dumnie reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o nie za dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka , a także południowa Azja, to najczęstsze obszary zamieszkiwania tych osobników. Regularne wędrówki nie są pewnie zakodowane w naturze zimorodka. Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei wędrują do południowej części lęgowego areału.

Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, lądowe wody, które przeważnie posiadają dosyć strome brzegi z wiszącymi korzeniami oraz gałęziami. Służą one zimorodkom jako świetny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które określają budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Zima a ptaki

Samiec i samica nie są natomiast identyczne. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru. Zimorodek posiada niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek staje się stopniowo błękitny. W tym samym kolorze są także sterówki zimorodka. Sama sylwetka zimorodka jest dosyć nieproporcjonalna. Długość tułowia równa się bowiem długości samej głowy i dzioba.

Zwykle zimorodek sięga co najwyżej siedemnastu centymetrów długości, a masa jego ciała nie wychodzi poza 56 gram. Osamotniony tryb życia kończy się dla tych osobników z rozpoczęciem lutego, ponieważ to dokładnie w tym momencie rozpoczyna się okres godowy tych ptaków. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać urok swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, prezentuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *